13 Mart 2012 Salı

Kenya'da Büyüyen İsveçli JOHN GUIDETTİ



15 Nisan 1992'de Dünya'ya gelen John Alberto Fernando Andres Luigi Olof Guidetti uzun isminden de anlayabileceğimiz gibi İtalyan orjinli bir futbolcu. Guidetti'nin hayat hikayesini incelediğimiz de çok ilginç bilgilere rastlıyoruz. İsveç'te doğup babasının mesleği nedeniyle Kenya'ya taşınmalarıyla çocukluğunun büyük bölümünü orada geçiren bir isim. Bir İsveç'linin Kenya'da büyümesi ne kadar garip gözünse de bu olayın John'un futbola başlamasında ve buralara gelmesinde büyük bir katkısı olduğu da gerçek.






Guidetti futbola Kenya'nın Ligi Ndago kulübünde başladı ve ardından ülkesinin Brommapojkarna
takımına transfer oldu. Hem Brommapojkarna  hem de İsveç Genç Milli Takımları'nda gösterdiği performans Avrupa'nın büyük takımınklarının dikkatini çekti. Özelliklede M.City ve Twente Guidetti'yi kadrolarına katmak için çok çaba sarf ettiler ve sonunda teknik direktörünün Eriksson olmasının avantajıyla kazanan M.City oldu.




Manchester City'nin Arap sermayesinde olmasıyla birlikte takımda oluşan futbolcu sirkülasyonu Guidetti'nin kulübünde forma giyme şansının çok azalmasına neden oluyordu ve bu da futbolcunun kiralık olarak gidip şans aramasına neden oldu. Önce Brommapojkarna , Burnley ve son olarak Feyenoord'a kiralandı.





Guidetti'nin büyük bir kesim tarafından tanınmasına neden olan şey ise bu sezon Feyenoord'ta gösterdiği performans. Hollanda Ligi gibi hucum oyuncularının kolayca parlayabilmesini sağlayan bir
ligde oynamanın avantajını fazlasıyla kullandı ve şu ana kadar 18 lig maçında 18 gol ve 7 asistlik performansıyla bütün gözlerin üzerine toplanmasını sağladı ve A Milli Takımı'na seçilme şansını yakaladı. Bu formu devam ettiği takdirde EURO 2012'de İsveç Milli Takımı'nın en büyük kozu ve turnuvanın yıldız adayı haline dönüşebilir.





Gelecek planlamasına gelirsek bunda EURO 2012'nin etkisinin çok büyük olacağını düşünüyorum. Ancak her koşulda yapmaması gereken bir durum varki o da M.City'e gidip forma beklemek. bunu yaptığı takdirde oyununda ciddi derecedde gerilemeler olcağını düşünüyorum. Onun için en hayırlı olacak şey forma şansı bulabileceği Şampiyonlar Ligi'nde de oynayan bir takıma gitmek. Bunu yaptığı takdirde önünde çok parlak bir geleceğin olacağı düşüncesindeyim.



ÖZELLİKLERİ


1.85 boy ve karşısındaki savunmalara korku salan irilikte bir fiziğe sahip Guidetti. Fiziksel avantajlarını çok iyi bir şekilde kullanmayı da fazlasıyla biliyor. Bunların yanı sıra uzun mesafede süratlenmesi ve tekniğide onun ne kadar komple bir forvet olduğunun kanıtı. Parlak bir geleceğe sahip olan bu yeteneğe futbol hayatı boyunca başarılar dilerim














11 Mart 2012 Pazar

LUCAS



13 Ağustos 1992 Sao Paulo doğumlu ofansif orta saha oyuncusu Lucas Rodrigues Moura da Silva.
Lucas futbola 10 yaşında Corinthians alt yapısında başladı ve 13 yaşına dek eğitimine burada devam etti ve ardından Sao Paulo alt yapısına geçti. Sao Paulo'nun alt yapıya yaptığı yatırımlarla ve tesislerle Dünya'nın sayılı klüplerinden biri olduğunu aşağıdaki fotoğrafta bulunan tesislerin mükemmeliğinden de farkedebiliriz.



Lucas ilk profesyonel maçına 5 Eylül 2010 yılında Atletico Mineiro karşısında çıktı. 2010 yılında 25 maçta 4gol 4 asist, 2011 yılında ise 28 maçta 9 gol 4 asistlik performanslar sergiledi. 












Lucas ilk olarak u20 milli takımıyla katıldıkları Güney Amerika Şampiyonası'nda Uruguay'a attığı 3 golle dikkatleri üzerine çekmişti. A milli takım formasıylada ilk maçına bir hazırlık karşılaşmasında Hollanda'ya karşı çıktı ve 2011 yazında Brezilya Milli Takımı'nın Copa America kadrosuna seçildi. Copa America'da genellikle sonradan oyuna dahil olan Lucas için takımının kötü performansı ve erken elenmeleri milli takımıyla katıldığı ilk turnuvasında hayal kırıklığına uğramasına neden oldu.










ÖZELLİKLERİ


Sao Paulo'da yetişmesinden dolayı sürekli yeni "KAKA" benzetmeleri yapılsada ben oyun stili olarak Lucas'ı bir türlü Kaka'ya benzetemiyorum. Hatta Lucas'ı stil olarak kimseye benzetemiyorum hem hızlı hem süratli hem pırpır hemde bu özellikleri barındıran oyuncularda genellikle olmayan üst düzey bir tekniğe de sahip. Tabi Lucas'ın fiziksel olarak geliştirmesi gereken bir çok yanı var ancak bu yönlerini geliştirebilmesi için Avrupa'da oynayabileceği bir takıma gelmesi onun için çok daha faydalı olur. 








8 Mart 2012 Perşembe

2 Brezilyalı Yıldız Adayı

ELKESON




Botafogo'nun 22 yaşındaki yıldız adayı Elkeson sağ açık forvet arkası ve santrafor mevkilerinde forma giyebilmekte. Elkeson'un en temel özelliği yeteneklerinin sınırlarını bilerek ona göre kullanabilmesi. Bir futbolcuda en önemli özelliklerden bir kendini tanıyabilmesidir. Bu da Elkeson da fazlasıyla mevcut. Oyuncunun temel özelliklerine gelirsek ; uzaktan şutları çok etkili olabilen, süratli bir oyuncu olmamasına rağmen bu eksikliğini üst düzey tekniğiyle kapatabilen, bir kanat adamı için gol yüzdesi yüksek olan oyuncu.Önümüzdeki senelerde Avrupa'da Shaktar , Lyon , Porto ve Fenerbahçe gibi Brezilyalı oyuncuların başarılı olabildiği bir takıma gelerek çok başarılı olabilir.






BRUNO CORTES




Sao Poulo'nun 24 yaşındaki yeni transferi Bruno Cortes geç farkedilen isimlerden biri. Dünya üzerinde ciddi düzeyde bir solbek sıkıntısı yaşanırken Bruno geç farkedilse bile çok iyi yerlere gelebilecek bir potansiyele sahip. Denk gelirde Bruno'nun sahada olduğu bir maçı izlerseniz bu isim hemen dikkatinizi çekecek ve söylediklerime hak vereceksiniz. Oyuncunun temel özelliği hemen hemen her Brezilyalı solbekte olduğu gibi hucum gücü. Sürati ve tekniğiyle her takımda foaydalı olabilecek bir isim Bruno ilerleyen dönemde milli takımda ve Avrupa'nın büyük klüplerinde görme ihtimalimiz çok yüksek